Skip to content

Munhälsans dag

Den 20 mars är det munhälsans dag.

Men varför skriver vi om det här?
Jo, när vi nu går in och ska ha det tolfte lägret i sommar, så gör vi det med erfarenhet av de tidigare elva lägren i ryggen samt många besök i Vitryssland. Munhälsa är inte ett prioriterat område när man måste välja på tandborste eller mat.

Med anledning av detta gör vi en stor insats på lägret. Vi får besök av en tandhygienist som kommer informera om vikten av god munhälsa och hur man borstar tänderna. Vi kommer sedan under lägret påminna om tandborstning, varje dag, och vara behjälpliga om barnen behöver hjälp med hur man gör. Barnen kommer därför få tandborste och tandkräm och ett företag sponsrar så att barnen får var sin flaska FLUX flourskölj.

Men det är nu Du kommer in i bilden. Vi skulle även vilja kunna skicka med barnen tandborstar och tandkräm att ha hemma och om möjligt även kunna dela med sig till syskon och föräldrar.

Har du möjlighet att swisha kostnaden för åtminstone en tandborste & tandkräm?
Använd i så fall nummer: 123 521 97 87
eller föredrar du bankgiro så använd Bg 139-7983

Vi klarar inte denna insats utan din hjälp!
TACK!

Massagens dag 12 maj

Den 12 maj har utsetts till Massagens dag.

Mellgrens Massage & Friskvård har tagit initiativet till att denna dag ge alla sina intäkter till Tjernobyllägret och att även utmana andra massörer att göra samma sak.

Vi uppskattar initiativet och hoppas på många kunder.

Dags igen!

Nu är det dags att planera för att nytt läger på Lärsätersgården. En ny grupp barn från Vitryssland ska få uppleva en drömsommar i Sverige! En sommar som ger minnen att bevara resten av livet.

Tiden för lägret blir 27 juni – 17 juli. Datumen kan ändras någon dag beroende på färjans tidtabell. 

Håll utkik här på sidan eller på vår Facebooksida

Om du vill, ge en gåva till lägret via bg. 139-7983 eller swish 123 521 97 87. Tack!

Hemma!

(Torsdag 20 juli 2017)

Natten mellan onsdag och torsdag kom bussen med barn och ledare fram till Kamenets i sydvästra Vitryssland. Resan var lång men allt har gått bra. Barn och ledare tackar så mycket för allt de har fått vara med om.

Ett stort tack till er alla som på något sätt har bidragit till att ge dessa barn en drömsommar i Sverige!

Hemåt

(Tisdag 18 juli 2017)

Sista dagen.
Dagen har präglats av att packa in de sista sakerna i bussen och att säga ”hej då, vi ses igen”, för det är vår förhoppning. Barnen vill att vi kommer dit nästa sommar och det är många barn som vill att man ska bo just hos dem.
Nu väntar en lång resa och troligtvis har många redan somnat innan de når Köping. De kommer färdas med färja från Stockholm till Riga. Därefter åker de söder ut via Litauen och in i Vitryssland tills de tillslut når Kamenets.

Tack till alla er som på något sätt har hjälpt till med detta läger!

Sista dagen på gården

(Måndag 17 juli 2017)

Nu har vi kommit fram till sista hela dagen på lägret…

Vid fikat idag blev det avslutningsfest istället för vanligt fika. Barnen bjöds på glass, strössel och chokladsås. Mums! När vi hade fikat klart samlades vi alla i stora rummet där barnen fick var sin ryggsäck fylld med bra saker att ta med hem. Barnen fick inte öppna ryggsäcken här i Sverige, den lades direkt på bussen för att alla saker ska komma med hem. I ryggsäcken finns det nya saker tex underkläder, skrivböcker, pennfodral med innehåll, sittdyna, schampo, tvål, tandkräm, tandborste, reflexer, handdukar, godis och ett halssmycke. Ryggsäcken blir en bra skolväska. Stort tack till er alla som har gett något av allt som fanns med i ryggsäcken!

Lite senare på kvällen samlades alla barn och ledare runt eldstaden där vi hade en trevlig stund tillsammans med sång och musik.

Hela dagen har det blåst ganska mycket på gården – bra väder för att flyga drake!

Imorgon börjar resan hem. Redan idag har en del tårar fällts. Känslorna inför hemresan är delade. Både barn och vuxna vill gärna stanna kvar här på lägret men samtidigt finns saknade av familjen där hemma.

 

Gudstjänst och Pinnparken

(Söndag 16 juli 2017)

Söndag vilket innebär gudstjänst och den firades i Centrumkyrkans sommargård i Kungsör. Barnen på lägret medverkade med flera sånger, spelade på egentillverkade handtrummor samt spelade dockteater med egentillverkade dockor. De spelade upp berättelsen om den barmhärtige samariten. Efter gudstjänsten serverades korv med bröd och fikabröd.

Vädret var inte riktigt med oss idag, men det blev ändå lite lek i Pinnparken i Kungsör. Hemma på gården spenderade dock barnen den mesta tiden inomhus och det märktes tydligt i mängden leksaker som låg utspridda när det var dags för att lägga sig.

Imorgon är det dags att packa bussen för avförd hemåt på tisdag.

Affär

(Lördag 15 juli 2017)

På eftermiddagen startade en ny lek. Barnen skulle gå till fyra olika stationer där det fanns olika uppgifter, till exempel kasta pil. Beroende på hur uppgiften genomfördes fick de olika antal låtsaspengar, mellan en till tre stycken. Senare på kvällen öppnade ”affären” där barnen kunde handla för dessa låtsaspengar. Sakerna som såldes var olika leksaker etc som har kommit in till lägret. Det här var en ny, rolig lek och alla barn såg ut att tycka att det var kul 🙂

Lägret närmar sig nu sitt slut. Bara två dagar kvar, på tisdag inleds hemresan. Imorgon kl. 11 medverkar vi i gudstjänsten vid Centrumkyrkans Sommargård, Skillinge i Kungsör. Välkommen dit!

Kalas och hemlig vän

(Fredag 14 juli 2017

Dagen har präglats av glädje och kärlek!
Vi har haft födelsedagskalas för två av barnen, övat på dockteater som kommer visas på gudstjänsten i Kungsör på söndag samt haft en hemlig vän som vi skulle bry oss om extra mycket under dagen. Det har pysslats och man har gett varandra gåvor.

Vi har haft många besök under dagen som lämnat gåvor. Bland andra har vi haft representanter från Ansgarskyrkan, Västerås som lämnat påsar med tvålar, tandborste & tandkräm samt schampo. Stort tack till alla våra besökare!

 

IMG_4569 IMG_4651

(Födelsedagskalas med goda tårtor, handdockor som vi tillverkade igår)