Skip to content

34 år senare

Idag är det den 26 april och vi vill ge en glimt av bakgrunden till varför vi arrangerar Tjernobyllägret på Lärsätersgården. Om du vill veta mer så läs t.ex. boken ”Bön för Tjernobyl” skriven av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, eller se filmen ”Chernobyl” på HBO.

Den 26 april 1986 kl. 01.23 exploderade reaktor fyra vid kärnkraftverket Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina. Orsaken till olyckan var att ett test av säkerhetssystemen gick fel – riktigt fel. Ett radioaktivt moln spreds med vindarna över stora delar av Europa och katastrofen var ett faktum.

Några få promille av avfallet regnade ner över Sverige vilket resulterade i att myndigheter avrådde från att äta svamp och bär plockade i vissa områden och renkött kasserades på grund av för hög cesiumhalt. Än idag görs regelbundna mätningar i natur och viltkött.

70 % av det radioaktiva avfallet regnade ner över Vitryssland, ett land som världen tidigare knappt hade hört talas om. Trots att det nu är mer än 30 år sedan olyckan skedde insjuknar fortfarande människor i olika former av cancer som med stor sannolikhet kan härledas till radioaktiviteten från Tjernobyl.

Att under några veckor få lämna hemmiljön där bakgrundsstrålningen är för hög gör att hälsan och immunförsvaret stärks. De närmaste åren efter lägret är barnen friskare än innan de åkte utomlands.

Vi hoppas att vi kan bjuda in en ny grupp barn till läger i Sverige sommaren 2021. Ge gärna en gåva till lägret idag på årsdagen av olyckan.
Bg. 139-7983
Swish 123 521 97 87

Tack!