Skip to content

Hur allting började

När reaktorn fyra i Tjernobyls kärnkraftsverk i Ukraina exploderade 1986 föll 70% av det radioaktiva avfallet över Vitryssland. Barnen blev särskilt påverkade av radioaktiviteten med bland annat sköldkörtelcancer, allergier och andra sjukdomar som följd. Hösten 1993 gick en första resa från Kungsör till Kamenets i sydvästra Vitryssland.

Efter den resan väcktes en tanke om att bjuda in barn från detta område att tillbringa några veckor i Sverige. Sommaren -94 åkte en grupp från pingstkyrkan i Kungsör tillbaka för att få mer fakta. Under besöket tolkade och förklarade Nicolaj Shevchuk som växte upp en mil från Kamenets. Efter mötet med barnen och de ängsliga mammorna som överlämnade läkarintyg stod det klart för oss att det inte bara är en insats för barnen – deras familjer och hela samhället uppmuntras av en insats.

Sommaren 1996 arrangerades det första Tjernobyllägret på Lärsätersgården. Arrangörer var Västmanlands Baptistmission (senare Baptisternas Svealandsdistrikt) och Örebromissionen Mellansverige.

Första lägret 1996

Förberedelserna för lägret startade redan i januari 1996. Vi delade in oss i fem grupper så att arbetet inte skulle bli för tungt för någon. I slutet av januari gick en inbjudan iväg till Kamenets. 26 barn och 4 ledare varav en skulle kunna engelska inbjöds.

Från Minsk hyrdes en buss som skulle ta gruppen till Gdansk i Polen för att nästa dag ta färjan över till Karlskrona där en svensk buss väntade. Kl 04.00 den 6/7 kom gruppen fram till Lärsätersgården. Det var kallt och disigt. Alla var väldigt trötta efter den långa och spännande resan. Det första som hände var att alla fick en nybäddad säng för att kunna vila ut under förmiddagen. Många av barnen var väldigt smutsiga och hade dåliga kläder. När barnen var utvilade och fått i sig ett rejält mål av fisk och potatis delades nya kläder ut. Alla fick varsin väska att stoppa handduk, tvål, schampoo, tandborste, tandkräm och en del av de nya kläderna i. Allt detta var sponsrat av olika företag.

Under de första dagarna bekantade sig alla med varandra och försökte smälta alla intryck. I början var det knappt någon av barnen eller ledarna som vågade prata engelska då de skämdes över sina dåliga kunskaper i språket. Detta släppte allt eftersom och både ledare och barn vågade prata mer. Det var inspirerande att se hur många av barnen som ”växte” under lägret. I början var det några som i stort sett gick runt och bad om ursäkt för att de fanns. Mot slutet släppte det och de var som vilka ungar som helst. Många av barnen var väldigt kortväxta och hade det svårt med motoriken.

Det gick åt extrema mängder mat. Vi lagade till 20 kilo potatis till en måltid för 40 personer. Barnen var väldigt förstjusta i kokt fiskt, spagetti, potatis, hamburgare och ketchup. Spagetti fanns inte att köpa i Kamenets. Några av barnen hamstrade mat och gömde på rummet för att ha som reserv. Att hamstra när det fanns något att få var så inrotat i barnen att det var naturligt, trots att de på lägret fick så mycket mat de ville ha.

På gården hade vi olika aktiviteter med barnen t.ex. lekar, pussla, pyssel, bollspel, bad eller ut på sjön och fiska. Många av barnen hade aldrig hanterat en boll tidigare så volleyboll och fotboll blev väldigt populärt. Vi fick besök av polisen och barnen fick åka polisbil med sirenerna på. Vi bakade bullar hos Kungsörsbagaren, grillade korv och badade m.m. Eskilstuna Zoo bjöd på en heldag i parken med alla djur och fantomenland. Vi var även på McDonalds och åt vilket var otroligt populärt. Vi besökte även en bondgård där barnen fick åka traktor och rida på hästarna m.m.

Det kom mycket folk och hälsade på och hade med sig glass, leksaker, godis, kläder eller ett gott humör.